Zincir dişli İMALATI
Konik Dişli, güç aktarma sistemlerinin bir parçası olarak endüstride oldukça fazla kullanılan ve genellikle 90 derece güç aktarımının gerekli olduğu uygulamalarda kullanılan dişli çeşididir. Konik dişliler tek yönlü kuvveti yatay veya dikey başka bir yöne 90 derece yön değiştirmek için kullanılır, kullanım şekline göre de farklı açılarda çalışabilmektedirler.
Düz Konik dişlier çoğu kez ucu kesilmiş gibi görünsede dairesel koni şeklindedir. Düz Konik dişliler 1000 rpm ye kadarki dişli devir hızında ve, orta şiddette yüklerin mevcut olduğu ve dişli çalışma gürültüsünün çok olmadığı dişli çalışma ortamlarında tercih edilmektedir. Düz Konik Dişliler, gemi, iş makinaları Konik dişlisi, tarım makinaları Konik dişlisi, vinç Konik dişlisi, redüktör dişlisi, matbaa dişlisi ve diğer yön değiştirme ihtiyacı olan bir çok alanda yoğun olarak kullanılmaktadır. Tüm Konik Dişli imalatı ve diğer dişli imalatı ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Konik Dişli Çarkların Avantajları
90 Derece Güç aktarımı ve DayanıklılıkKonik Dişli Çarkların Dezavantajları:
Eksen Kuvvetleri Desteklenmelidir ve Dişli imalatı sırasında kötü diş açımından kaynaklı titreşim ve dişlide yüksek gürültKonik Dişlinin Kullanım Alanları
- Genel Makina Sanayi Dişlisi
- İş Makinaları Dişlisi
- Forklift Dişlisi
- Tekstil Makinaları Dişlisi
- Kamyon Ayna Mahruti Dişlisi
- Gemi Ayna Mahruti Dişlisi
- Takım tezgahı dişlisi
- Redüktör Kutusu Dişlisi
- Matbaa Makinaları Dişlisi
- Sondaj Makinası Dişlisi
- Tarım Makinası Dişlisi
- Şanzıman Ayna Mahruti Dişlisi
- Traktör Dişlisi
- Kanal Açma Makinaları Dişlisi
Konik Dişli imalatında kullanılan malzemeler, çelik malzemelerdir. Çelik; su verilerek dayanıklı sert, veya esnek duruma gelmesi sağlanabilen, bileşiminde az miktarda karbon yer alan demir ve karbon alaşımıdır. Konik Dişli çalışma esnasında yüksek yüke maruz kalabilir.
Dayanıklılığı artırmak için Konik Dişli, imalat sonrasında ısıl işlem gereksinimi duymaktadır. Işıl işlem çelik türündeki malzemeler için genel olarak uygulanır ve böylelikle Konik Dişli nin mukavemeti büyük ölçüde artar. Konik Dişli imal edildikleri şekilde kullanılamazlar, çalışma yeri ve malzeme çeşitlerine göre farklı ısıl işlem yöntemlerine tabi tutulur. Isıl işlem, Konik Dişli yüzey dayanıklılığını, uzun süre kırılmadan ve hasar görmeden yıllarca dayanmasını sağlar.
Isıl işlem yöntemi ile Konik dişli nin sertleştirmede miktarı kuallanım alanına göre seçilmelidir. Şöyle ki; sertleştirme miktarının az olması, Konik Dişli nin kolay ezilme ve deformasyona uğramasına; çok sertleştirilmesi ise dişlide çabuk kırılmalara neden olur. Konik Dişli nin malzemelesi yüksek kaliteli ve dişli açımı kusursuz olsa dahi, iyi bir ısıl işleme sahip olmadığında, çabuk aşınma ve dişlilerde çatlaklar ve kırılmalar meydana gelecektir
Konik Dişli Üretim Süreci
Konik dişli üretim süreci, tasarım, malzeme seçimi ve hazırlığı, imalat ve işleme, ısıl işlem, montaj ve ayar, bitirme işlemleri, kalite kontrol ve ambalajlama adımlarını içerir. Her bir aşama, konik dişlilerin kalitesini ve performansını sağlamak için titizlikle yönetilir.
- Tasarım
- Malzeme Seçimi ve Hazırlığı
- İşleme ve Üretim
- Kalite Kontrol ve Son İşlemler